/ Różne / Szybkowar – czy warto mieć go w kuchni?

Szybkowar – czy warto mieć go w kuchni?

Kamil Szulc na 20 listopada 2016 - 14:41 w Różne, Styl życia

Moda na szybkowary pojawiła się w latach 90-tych, lecz potem na wiele lat zanikła, by ostatnio powrócić ze zdwojoną siłą. Do ponownego wzrostu popularności tego rodzaju garnków przyczynił się z pewnością postęp technologiczny, dzięki któremu współczesne szybkowary są bezpieczniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Jak sama nazwa wskazuje, atutem naczynia jest szybkość gotowania potraw.

Jak działa szybkowar?

Na pierwszy rzut oka szybkowar niewiele różni się od przeciętnego garnka. Uwagę zwraca jedynie solidna pokrywka wyposażona w gwizdek i często także elektroniczny wyświetlacz. Pokrywka ta pełni kluczową rolę w szybkowarze, decydując o jego działaniu. Wyposażona w dodatkowe uszczelki zapewnia idealną hermetyczność, dzięki której podczas gotowania bardzo szybko rośnie ciśnienie w garnku, powodując tym samym szybszy wzrost temperatury. Temperatura ta może osiągnąć 120 stopni – aż o 20 stopni więcej niż w normalnym garczku. To właśnie dzięki tej właściwości potrawy gotują się od kilkunastu do kilkudziesięciu minut szybciej niż w tradycyjnych naczyniach. Kolejną ważną cechą szybkowaru jest to, że w trakcie gotowania praktycznie nie zmienia się ilość wlanej do niego na początku wody. Dzięki temu potrawa się nie przypala, zaś gotowane warzywa zachowują więcej wartości odżywczych i witamin.
Podsumowując:
• szybkowar umożliwia dużo szybsze przygotowanie potrawy
• pozwala oszczędzić czas i pieniądze (krócej działająca kuchenka)
• ugotowane potrawy są zdrowsze

Ile kosztuje szybkowar?

Ceny szybkowarów są bardzo zróżnicowane, gdyż zależą m. in. od producenta, jakości i zakresu funkcji. Najprostszy szybkowar „no-name” bez elektronicznego wyświetlacza kosztuje od 60 do 80 zł. Za urządzenia oferowane przez znanych i renomowanych producentów trzeba zapłacić od 200 do nawet 800 zł. Te najdroższe są zazwyczaj elektryczne i posiadają różne programy gotowania np. duszenie, gotowanie na parze, smażenie. Na cenę szybkowaru mają wpływ także: jego pojemność, materiały z jakich jest wykonany (najczęściej jest to stal nierdzewna) oraz funkcje dodatkowe np. zabezpieczające użytkownika przed poparzeniem, czy system utrzymujący ciśnienie. Z pewnością aby cieszyć się długo dobrze działającym szybkowarem, warto zdecydować się na produkt markowy, a niekoniecznie ten najtańszy z promocji. Ważne by produkt miał gwarancję, która w przypadku szybkowarów może wynieść nawet 10 lat.
Odpowiadając na pytanie tytułowe należy przyznać, że szybkowary mają bardzo dobrą opinię wśród użytkowników. Wiele osób nie wyobraża sobie już gotowania bez tego urządzenia, gdyż faktycznie pozwala ono na dużą oszczędność czasu spędzanego w kuchni. Prosta obsługa i uniwersalność garnka sprawiają, że jego zakup wydaje się być dobrym pomysłem.

Gdzie kupić tanio? Odwiedź sklep https://cookandlove.pl/garnki.html.

Komentarze wyłączone